KURS NO 2: SPSS VE JAMOVİ UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK KURSU (HIZLI)*
*Kursumuz teorik bilgi sunumu içermemektedir, tamamen uygulamalı anlatım yapılacaktır. İstatistik okuryazarlığı belirli bir seviyede olup önceden öğrendiklerini hatırlamak isteyenler için daha uygundur.
Tarih: Kontenjan sayısı dolduktan itibaren bir ay içerisinde netleşecektir. CUMARTESİ-PAZAR GÜNÜ İKİ GÜN BOYUNCA 10:00-15:00
- 10:00-10:50 – 10 DK ARA
- 11:00-11:50 – 10 DK ARA
- 12:00-12:50 – 20 DK ARA
- 13:20-13:00 – 10 DK ARA
- 13:10-13:50 – 10 DK ARA
- 14:00-14:50 – 10 DK GERİ BİLDİRİMLER
Yer : Microsoft Teams (Katılım Linki Paylaşılacaktır)
Eğiticiler : Öğr. Gör. Dr. Deniz ÖZEL, Öğr. Gör. Dr. Ebru KAYA BAŞAR ve Dr. Merve AYVALLI KARAGÖZ
İletişim : idb@akdeniz.edu.tr
Telefon : 0506 801 35 69 (Deniz Özel) ve 0533 928 93 38 (Merve Ayvallı Karagöz)
İhtiyaçlar: Excel, SPSS (En az 20.0 sürümü), JAMOVİ (ücretsiz), GPOWER (ücretsiz) kurulu olması. Temel düzeyde bilgisayar kullanımı.
ÜCRET: İKİ GÜN TOPLAM 5000 TL + Hediye**
** Ücretsiz çevrimiçi bireysel istatistik danışmanlık seansı hediyemizdir (Belirlenen bir ay içerisinde yarım saat süre ile)
Hesap Bilgileri: TR860001001988978705165003 T.C Ziraat Bankası – AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İSTATİSTİK DAN. TAHSİLAT ALT HESABI
Kayıt için: Araştırmacı başvuru formunu doldurup, kursun tarihi netleştikten sonra, açıklama kısmına katılmak istediği kursun adını belirtecek şekilde (Örn: KURS NO 2) katılım ücretini yatırdıktan sonra idb@akdeniz.edu.tr adresine dekontu e-posta olarak gönderdiğinde kesin kaydı onaylanır. Kontenjan durumu, kayıt ve detaylı bilgi için lütfen yukarıda yazılan iletişim numaralarından bizi arayınız.
BAŞVURU FORMU
HEDEF KİTLE: Tüm yüksek lisans, doktora, lisans öğrencileri, tıp, diş hekimliği, hemşirelik, spor bilimleri vb tüm sağlık bilimleri, sosyal bilimler, fen bilimleri ve eğitim bilimleri branşlarında çalışmalar yapan araştırmacılar.
“Tez, makale, bildiri yazıyorum fakat istatistikten anlamadığım için zorluk yaşıyorum.”
“Bazı basit analizleri kendim yapmak istiyorum.”
“Okuduğum makalelerin tablo ve grafiklerini yorumlamakta zorlanıyorum.”
“Bilimsel çalışmaları eleştirel gözle değerlendiremiyor, bana sunulanla yetindiğim için önemli çıkarımları gözden kaçırabiliyorum.”
“İstatistik öğrenmek istiyorum fakat uzun saatli istatistik kursları zihnime aşırı yükleme yaptığı için beklediğim verimi alamıyorum.”
“Zamanım değerli ve sadece ihtiyacım olan konuyu öğrenmek istiyorum” veya
“Veri Analisti olarak akademik açıdan kendimi geliştirmek istiyorum” diyorsanız, hızlı istatistik okulu kursumuz tam size göre…
KURS İÇERİĞİ:
- Microsoft Teams üzerinden canlı kurs katılımı
- Kursiyerlerin branşına özel seçilmiş uygulama örnekleri (Sağlık, Sosyal, Fen Bilimleri)
- Kurs boyunca ve sonrasında destek ve iletişim
- Yazılım kurulumu desteği (SPSS, JAMOVİ ve GPOWER)
- Tüm kurs materyallerinin paylaşımı
- Ek kaynakların paylaşımı
- Ara quizler, alıştırmalar, haftalık ödevler ve geri bildirimler
- Bir yıl boyunca tüm içeriklere erişim
- Katılım belgesi
UYGULAMALI TEMEL İSTATİSTİK KURSU (HIZLI)** |
||||
TARİH |
SAAT |
KONULAR |
EĞİTMENLER |
ÜCRET |
Cumartesi |
10:00-15:00 |
VERİ GİRİŞİ, TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER, SAYISAL VERİLER İÇİN HİPOTEZ TESTLERİ (T TESTİ, MANN WHITNEY U, EŞLİ T TESTİ, WİLCOXON, ANOVA, KRUSKAL WALLIS) |
DR. EBRU KAYA BAŞAR, DR. DENİZ ÖZEL ve DR. MERVE AYVALLI KARAGÖZ |
İKİ GÜN TOPLAM 5000 TL + Hediye* |
Pazar |
10:00-15:00 |
KATEGORİK VERİ ANALİZİ (Kİ-KARE, FISHER, ODDS RATIO, MC NEMAR) KORELASYON, REGRESYONA GİRİŞ, GÜÇ ANALİZİ, TABLO-GRAFİK OLUŞTURMA, AKADEMİK YAZIM |
DR. EBRU KAYA BAŞAR, DR. DENİZ ÖZEL ve DR. MERVE AYVALLI KARAGÖZ |
|
* Ücretsiz çevrimiçi bireysel istatistik danışmanlık seansı hediyemizdir (Belirlenen bir ay içerisinde yarım saat süre ile) ** Kursumuz teorik bilgi sunumu içermemektedir, tamamen uygulamalı anlatım yapılacaktır. İstatistik okuryazarlığı belirli bir seviyede olup önceden öğrendiklerini hatırlamak isteyenler içindir. |
KURS KONULARI
SPSS İLE KEŞKESİZ VERİ YÖNETİMİ
Doğru veri plânlaması ve yönetimi, çalışmanın kalitesini büyük ölçüde artıran önemli bir unsurdur. Analiz aşamasında karşılaşılan ve zaman/emek kaybı yaratan sorunlardan biri de eksik/hatalı veri yönetimidir. Bu kursun hedefi, akademik çalışmalar yapan tüm araştırmacılara, plânlama evresinden analiz evresine kadar olan sürecin tüm aşamalarında veri kalitesini artıracak rehberlik sağlamaktır.
Kimler gelsin?
Çalışma tasarımı, veri girişi veya girilmiş bir veri setini analize uygun hale getirme aşamasında olan araştırmacılar, keşke demeden önce bu kursu alabilir.
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
Bu kursta araştırmacı, aşağıdaki sorulara yanıt bulabilecektir:
- Araştırmanın plânlama aşamasında karşılaşılabilecek veri problemleri ve çözüm yolları nelerdir?
- Veri toplamadan önce nelere dikkat edilmesi gerekir?
- Excel veya SPSS kullanılarak yapılacak veri girişinde kritik noktalar nelerdir?
- Veri, hangi yöntemlerle analize uygun hale getirilir? (Veri kontrolü, formüller, hesaplamalar, dönüşümler)
“Doğru analizin ilk kuralı, doğru veri ile çalışmaktır.”
Hedefler
Çalışmanın başında olası tüm planlama, veri toplama ve veri giriş hatalarını ön görerek doğru veri yönetimi yapabilme
Doğru şekilde girilmemiş veri setini en hızlı şekilde düzenleyebilme ve veriyi analize uygun hale getirme
İKİ ÖLÇÜM FARK TESTLERİ (BAĞIMSIZ T TESTİ VE MANN WHITNEY U, EŞLİ T TESTİ, WİLCOXON)
İstatistik denilince akla gelen ilk testtir t testi. Bir t testi (Student's t testi olarak da bilinir), hipotez testi kullanarak bir veya iki grubun ortalamalarını karşılaştırmak için bir araçtır. Tek bir grubun bilinen bir değerden farklı olup olmadığını (tek örnekli t testi), iki grubun birbirinden farklı olup olmadığını (bağımsız iki örnekli t testi) veya eşleştirilmiş ölçümlerde önemli bir fark (Öncesi-Sonrası gibi eşleştirilmiş veya bağımlı örnekler t-testi) olup olmadığını analiz eder. Normal dağılım varsayımının sağlanmaması durumunda nonparametrik karşılıkları kullanılır.
Kimler gelsin?
Sayısal değişkeniniz varsa ve bu ölçümlerin iki gruba göre farklı olup olmadığını test etmek istiyorsanız, iki bağımsız grup ölçüm fark testlerini,
Aynı kişilerden iki farklı zamanda ölçüm alınmış ve artış-azalış durumu kontrol edilmek isteniyorsa iki eş ölçüm fark testlerini kullanabilirsiniz.
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
Bağımsız veya bağımlı iki grup/ölçüm fark testlerinin ne zaman yapıldığı, nasıl yapıldığı ve nasıl yorumlandığını öğrenerek bunları analiz yapmak için kullanabileceksiniz.
Hedefler
İki ölçümün karşılaştırıldığı veri analizini uygulama ve bilimsel araştırmalarda raporlama ve sunma
ÇOK GRUPLU ÖLÇÜM FARK TESTLERİ (ANOVA, KRUSKAL WALLIS, REPEATED MEASURES ANOVA, FRIEDMAN)
Genel olarak ikiden fazla ölçümü karşılaştırmak isteyebilir, p değeri anlamlı ise farkın hangi ölçümlerden kaynaklandığını bulmak isteyebiliriz. İki gruptan daha fazla bağımsız/bağımlı grupta normallik ve varyans homojenliği varsayımlarını kontrol ederek uygun testler seçilebilir. Bağımsız ölçümlerde elimizde bir kategorik değişken (grup>2) ve bir sayısal değişkenimiz olmalıdır. Bağımlı ölçümlerde ise aynı birey/deneklerde 3 veya üzeri zaman noktasında ölçümlerin artış veya azalış gösterip göstermediği incelenebilir. Yani elimizde 3 veya üzeri sayıda sayısal değişken (sütun olarak girilmiş) değişken olmalıdır.
Kimler gelsin?
Sayısal değişkeniniz varsa ve bu ölçümlerin üç ve üzeri sayıda gruba göre farklı olup olmadığını test etmek istiyorsanız, ikiden fazla (k>2) bağımsız grup ölçüm fark testlerini
Aynı kişilerden üç ve üzeri farklı zamanda ölçüm alınmış ve artış-azalış durumu kontrol edilmek isteniyorsa ikiden fazla bağımlı ölçüm fark testlerini kullanabilirsiniz.
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
Bağımsız veya bağımlı ikiden fazla grup/ölçüm fark testlerinin ne zaman yapıldığı, nasıl yapıldığı ve nasıl yorumlandığını öğrenerek bunları analiz yapmak için kullanabileceksiniz.
Hedefler
İkiden fazla ölçümün karşılaştırıldığı veri analizini uygulama ve bilimsel araştırmalarda raporlama ve sunma
KATEGORİK VERİ ANALİZİ (Kİ-KARE, FISHER, MC NEMAR, RR, OR, NNT) ve KORELASYON VE REGRESYON (DOĞRUSAL, TEK DEĞİŞKENLİ, ÇOK DEĞİŞKENLİ)
İstatistikte en sık kullanılan testler nedir sorusuna verilecek ilk üç yanıt arasında kesinlikle Ki-kare testi bulunabilir. İki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi Pearson Chi-Square Test veya Fisher’s Exact Test ile inceleyebilirsiniz. Bunun dışında sayısal veya en az sıralı (ordinal) değişkenlerin birbiriyle karşılıklı artış veya azalış gösterme durumlarını incelemek için korelasyon testleri kullanılabilir. Tüm sayısal değişkenlerde olduğu gibi varsayım kontrolleri yapılarak (normallik) ilişkisel analizler yapılabilir. Bununla beraber eğer örneklem sayısı yeterli ise, regresyon analizi yaparak, bir bağımlı değişkeni (kategorik veya sayısal) belirli bağımsız değişkenlerle açıklamaya çalışabiliriz.
Kimler gelsin?
Eğer tüm değişkenleriniz 0-yok, 1-var gibi veya 1-düşük, 2-orta,3-yüksek gibi kategorilere ayrılmış haldeyse, bu değişkenler arasındaki ilişkileri veya oranlar arasındaki farklılıkları tespit etmek için ki-kare testlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca riski ifade eden oranların (Odds Oranı, Risk Oranı) anlamlılığını da kontrol etmek isteyebilirsiniz.
Sayısal değişkenleriniz (veya en az sıralı) varsa ve bu değişkenler arasındaki ilişki durumlarını incelemek istiyorsanız, belirli bir değişkeni öngörmede açıklayıcı veya bağımsız risk faktörlerini belirlemek veya matematiksel bir model kurmak istiyorsanız bu kursumuz size göre…
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
Kategorik Veri Analizinde hangi testlerin ne zaman yapıldığı, nasıl yapıldığı ve nasıl yorumlandığını öğrenerek bunları kendi verinizin analizi için kullanabileceksiniz.
Ölçümler arasındaki ilişkilerin yönü, miktarı ve istatistiksel olarak anlamlılık durumunu değerlendirebilecek, belirli bir bağımlı değişkenin üzerinde etkili bağımsız değişkenleri tahminleyebileceksiniz. Korelasyon ve Regresyon çıktılarını nasıl yorumlayacağınızı öğreneceksiniz.
Hedefler
Kategorik veri analizini uygulama ve bilimsel araştırmalarda raporlama ve sunma
Sayısal değişkenler arasındaki ilişkisel yapıları incelemek, bir bağımlı değişkeni diğer değişkenlerle modellemek için uygun veri analizini uygulama ve bilimsel araştırmalarda raporlama ve sunma
GÜÇ ANALİZİ İLE ÖRNEKLEM SAYISI TAHMİNLEME
Araştırma yapmanın temel amacı, pratik hayatta anlamlı veya anlamsız sonuçları bilimsel temellere dayanarak göstermektir. Uygun örneklem sayısı ile çalışarak klinik/pratik olarak anlamlı sonuçları istatistiksel olarak da anlamlı göstermemizi sağlayacaktır. Bu nedenle, araştırmacıların klinik anlamlılık ile istatistiksel anlamlılığı ayırt etmeleri oldukça önemlidir. Kaç birim veya denekten veri toplanacağının belirlenmesi, başka bir deyişle örneklem büyüklüğünün hesaplanması araştırma henüz tasarım aşamasındayken gerçekleştirilmelidir. Minimum klinik/pratik anlamlılığa sahip etki büyüklüğüne çeşitli yöntemlerle karar vermeli, paket programlar veya formüllerle uygun örneklem sayısı tahmini yapılmalıdır.
Kimler gelsin?
Çalışmanın tasarım aşamasında uygun örneklem sayısını belirlemeye çalışan veya bitmiş bir çalışmada doğru sayıda örneklemle çalışılma durumunu kontrol etmek isteyen araştırmalar, güç analizi yapabilir.
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
İstatistiksel hata türleri, Etki büyüklüğü, güven aralığı, p değeri kavramları, istatistiksel anlamlılık-pratik anlamlılık, Güç analizi türleri, Güç nasıl yükseltilir gibi sorulara yanıt bularak çeşitli uygulamalı örneklerle güç analizi yapmak için kullanabileceksiniz.
Hedefler
Çalışma tasarımı ve öncelikli çıktıları değerlendirerek uygun örneklem sayısını tahminleme, güç analizini uygulama ve bilimsel araştırmalarda raporlama ve sunma
İSTATİSTİKSEL SONUÇLAR NASIL RAPORLANIR? (TABLO, GRAFİK VE AKADEMİK YAZIM)
Doğru istatistiksel analiz kadar elde edilen sonuçların uygun şekilde sunulması da önemlidir. Kaliteli bir yayın için elimizdeki çıktıların özelliklerine en uygun raporlamayı bilmemiz gerekir. Merkezimiz bu konuda yol haritası olarak APA [American Psychological Association (Amerikan Psikoloji Birliği)] formatını önermektedir.
Kimler gelsin?
Çalışmasını bitirmek üzere olan veya çalışma sonuçlarını en uygun şekilde sunmak isteyen araştırmacılar
Bu Kursta Neler Öğreneceksiniz?
Akademik dergilerde istatistiksel verilerinin doğru sunulması
Değişken ve veri türüne uygun tablo ve grafik sunumu
Tanımlayıcı istatistiklerin doğru şekilde seçilmesi (Ortalama, standart sapma, medyan, IQR, 95%CI, Odds oranı, vb)
En kolay nasıl tablo yapılır?
İstatistiksel analizler nasıl yorumlanır?
Hedefler
Tüm istatistiksel sonuçların belirli özelliklere göre uygun şekilde raporlanması ve sunulması
EĞİTMENLERİN KISA ÖZGEÇMİŞİ
Öğr. Gör. Dr. Deniz ÖZEL
2006 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İstatistik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında ve sonrasında Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Ön Lisans ve İşletme Lisans eğitimlerini tamamladı. 2007-2016 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD’nda “Tıp Bilişimi” yüksek lisans ve doktorası yaptı. Lisansüstü eğitimi boyunca aynı Anabilim Dalında Araştırma Görevlisi olarak hizmet verdi. Son 17 yılda 4 bine yakın akademik çalışmaya danışmanlık yapan Dr. Deniz Özel Akdeniz Üniversitesi İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezinde (AKİDUAM) kuruluş aşamasından beri istatistiksel danışmanlık ve eğitim hizmeti sunmaktadır. AKİDUAM bünyesinde ücretsiz webinerler, programlı eğitimler, Tıp Kongrelerinde istatistik kursları ve çeşitli lisans bölümlerine Biyoistatistik ve Sağlık Bilişimi dersleri vermektedir. Google Scholar’a göre H indeksi 22 olup 100’e yakın akademik çalışmada yer almıştır. Simbians.com sitesinde editörlük yapmakta, Sağlık Bilişimi çatısında Klinik Karar Destek Sistemleri, Mobil Öğrenme ve E-Sağlık Okuryazarlığı konularında çalışmalarını sürdürmektedir.
Öğr. Gör.Dr. Ebru KAYA BAŞAR
2006 yılında Gazi Üniversitesi Fen Fakültesi İstatistik Bölümü’nden mezun oldu. Şubat 2007-Aralık 2008 yılları arasında, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans öğrenimini tamamladı. Şubat 2009’da Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü’nde doktora öğrenimine başladı ve bu tarihten 2015 Şubat’a kadar aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak görev yaptı. Dr. Ebru Kaya Başar 2017 Nisan ayından beri Akdeniz Üniversitesi İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktadır. Uzmanlık alanları Bayesci istatistik, deneme planlaması yöntemleri ve lineer olmayan modellerdir. Çok sayıda akademik çalışmaya danışmanlık yapan Dr. Ebru Kaya Başar iyi seviyede SAS ve R programlama dillerini kullanmaktadır.
Dr. Merve AYVALLI KARAGÖZ
2013 yılında Gazi Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bölümü’nden mezun olmuştur. 2013 yılında Hacettepe Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı’nda başladığı yüksek lisans eğitimini 2016 yılında Akdeniz Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı’nda tamamlamıştır. 2014-2016 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde araştırma görevlisi olarak görev yapmıştır. Hacettepe Üniversitesi Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Anabilim Dalı’nda sürdürdüğü doktora eğitimini 2023 yılında tamamlamıştır. 2021 Şubat ayından bu yana Akdeniz Üniversitesi İstatistik Danışmanlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde sosyal bilimlerden sorumlu uzman olarak görevini sürdürmektedir. Ölçme ve değerlendirme, ölçek geliştirme ve uyarlama, Bayesian ölçme modelleri ve psikometri alanında çalışmalarını sürdüren Dr. Merve Ayvallı Karagöz iyi seviyede R programlama dili, Mplus ve Lisrel istatistiksel modelleme programlarını kullanmaktadır.
Son güncelleme: 31.03.2025 12:17:21